יום חמישי, 22 במאי 2014

לא לוותר על מניית הזהב בצים - אלא תמורת מזומן וביד

צים שבבעלות היורד ללונדון אדון עפר הצעיר מציעה "עסקה" למדינה - תמורת ביטול מניית הזהב של המדינה בצים נחזיר את פעילות צים מנפל פיראוס לנמל חיפה.

העיסקה המוצעת מאותו גורם שעסק בשקשוקות עם מדינת ישראל בעבר, ובית המשפט רק פסק כי חברה אחרת בבעלותו - כי"ל לא שילמה תמלוגים למדינה כדין במשך שנים וזאת תוך מסיונות הסתרה של ההנהלה ראויה לבחינה יסודית - הרי יש לנו עסק עם איש עסקים ממולח.

ראשית , מהיא מניית הזהב בצים ומדוע היא חשובה ? (מגלובס):

עד פברואר 2004 החזיקה המדינה 48.6% ממניות צים בעוד שהחברה לישראל החזיקה ב-48.9%. ב-5 בפברואר הושלמה הפרטת צים, עם מכירת יתרת מניות המדינה לחברה לישראל. במסגרת המכירה ולדרישת מערכת הביטחון הוקצתה למדינה "מניית מדינה מיוחדת" שבה מחזיקים באופן פורמלי שר האוצר ושר התחבורה. היא נועדה להגן על העניינים החיוניים של המדינה בצים: שמירה על קיום צים כחברה ישראלית והבטחה שיכולת ההובלה של צים בכל עת לא תקטן מ"קיבולת" מסוימת, העומדת נכון להיום על 11 אוניות.
המטרה מאחורי דרישה זו, המכונה הצי המינימלי היא להבטיח שלרשות מדינת ישראל תעמוד יכולת להביא מטענים חיוניים בעת מצור צבאי, איומי טרור או חרם בינלאומי נרחב. בנוסף מאפשרת מניית הזהב למנוע מגורמים עוינים להיות בעלי השפעה על ניהול צים. בתקנון צים מפורטות הדרכים שבהן תובטח מניית הזהב. בין היתר נקבע שצים תהיה חברה מאוגדת ורשומה בישראל; מטה העסקים הראשי שלה ומשרדה הראשי והרשום יהיו בישראל; ללא הסכמת המחזיק במניית המדינה לא יתקבלו החלטות בעניינים שונים, וביניהם החלטות על פירוק צים, על מיזוג או על פיצולה; כמו כן נקבעו המידע והמסמכים שהמחזיק במניית המדינה יהיה זכאי לקבל מצים. את רישומה של מניית הזהב דרש מינהל הרכש במשרד הביטחון על רקע החשש שציוד צבאי רגיש המיובא לישראל או מיוצא ממנה ייפול לידיים זרות.
אבל מעבר לחששות הממסד הביטחוני מבטיחה מניית הזהב אינטרסים כלכליים חשובים: העובדה שצים תחת שליטה ישראלית מחייבת את החברה להעסיק קברניטים ישראלים בכל אוניותיה וכן מספר מינימלי של אנשי צוות: בסך הכול מועסקים כיום באוניות צים קרוב ל-200 ישראלים. מאות רבות של ישראלים מתפרנסים "על החוף" מנוכחותה של צים בישראל. ללא צים ניצב מקצוע הימאות בישראל בפני סכנה קיומית בתוך דור, ללא אפשרות להכשיר נתבים, קברניטים, מפקחים ושאר בעלי תפקידים חיוניים. לנוכחותה של צים בישראל יש גם השפעה על יוקר המחיה - צים גובה כיום את מחירי ההובלה הנמוכים ביותר לישראל מהמזרח הרחוק, למשל, והסתלקותה תביא כמעט בוודאות להתייקרות מחירים.

 שנית - מה בכלל צים עושה בנמל פיראוס?

הנימוק הרישמי להעברת פעילות צים מנמל חיפה לנמל פיראוס היה כי פעילות צים נפגעה מהשביתות בנמל וביקשה "חסינות" מהעובדים  - ושאלו סירבו  - היא החליטה לעזוב....

אח"כ התברר שצים ביקשה לדחות הלוואה שקיבלה מהנמל (!) בהיקף מוערך של 10-5 מיליון שקל, שאותה נטלה מהנמל והיתה אמורה להיפרע במהלך 2014. תנאים נוספים שהוצבו היו אחסנת מכולות שמגיעות מאשדוד למשך 21 יום, לעומת שבועיים כמקובל בענף, הפחתת עלויות השטעון ל־107-103 דולר למכולה במקום כ־115 דולר, ומתן תמריץ הגדלת פעילות של כ־14-16 דולר לכל מכולה סטנדרטית ותמריץ גבוה בכ־60% לכל מכולה גדולה במיוחד.

 הנהלת הנמל סירבה וצים עברה לפיראוס...

עכשיו  ההסבר שלישי וכנראה האמיתי  - כל המהלך בוצע על מנת לייצר "תרוץ" לעזיבה , על מנת ליצור לחץ על הממשלה באמצעות עובדי נמל חיפה שמשכורתם ירדה עד 30% בגלל הירידה החדה בפעילות. צים "הכניסה עז" לממשלה ותהיה מוכנה להוציאה בתמורה למניית הזהב....


אז מדוע לצים חשוב כי המדינה תוותר על מניית הזהב?

התשובה הפשוטה - לצים לא איכפת, לבעלים של צים זה עניין ששווה הרבה כסף.

כמה דוגמאות - 

היכולת לרשום את צים במקלט מס (היום החברה משלמת מיסים בישראל) 
היכולת להעסיק ימאים זרים שזולים מימיים ישראלים
היכולת של חברה זרה (אחרי שתרשם במקלט מס) לעשות עסקים עם מדינות ערב ומדינות ללא יחסים עם ישראל

אז כמה שווה מניית הזהב?

בין 5% ל 10% משווי צים......  - זה עפ"י הערכת שווי שהמדינה קיבלה שמכרה המניות כלומר ,  כאשר המדינה מכרה את צים , המחיר שקיבלה לקח בחשבון את מניית הזהב, כלומר אם במכירה לא היתה נקבעת מניית זהב, תמורת המכירה היתה יותר גבוהה.


מסקנה

אם צים עזבה את נמל חיפה ממניעים אמיתיים ובאמת טוב לה בפיראוס, אזי ממילא העברת הפעילות בחזרה לחיפה  תמורת ביטול מניית הזהב זה עניין זמני. אם בחיפה יותר טוב - צים תחזור.
כל זה לא קשור למניית הזהב.
  
אסור להאמין לאף מילה והסבר שמגיע מכיוון צים באשר מדוע המדינה צריכה לוותר על מניית הזהב - הרי הם לא יכולים לאמר את האמת - בלי מניית הזהב החברה תהיה שווה לפחות 10% יותר.

לפיכך אם המדינה בדעה שהצרכים הבטחוניים / כלכליים שהכתיבו  קבלת מניית זהב אינם תקפים יותר , יש לבצע עיסקה כלכלית טהורה  - מניית זהב תמורת מזומן ולא איזה שקשוקה ממולחת מבית המדרש של משפחת עפר

דעתי האישית -עפר רוצה למכור את צים מהר ככל האפשר - עם מניית זהב זה כמעט בלתי אפשרי ולכן כל תרגיל כשר.

תגובה 1:

ממתין לאישור