יום חמישי, 22 במאי 2014

שקיפות תקציב הבטחון - למען בטחון ישראל

שוב הפסטיבל סביב תקציב הבטחון - שוב "אין כסף"  שוב עוצרים אימונים.

האמת  - נמאס.

התקציב הכי גדול במדינה מנוהל ברמת גנון - זה פשוט בלתי נתפס שמדינה עם תל"ג לנפש של בריטניה ומסביבה מדינות עולם שלישי תתייחס לתקציב הבטחון כאל משהו שרק יחידי סגול היכולים להבין או מורשים להיכנס אליו.

בעבר לא ניתן היה לפתוח את תקציב הבטחון לדיון ציבורי כי התקציב לא "קנה" מספיק בטחון  - למרות ששיעבדו  50% מתקציב המדינה, אך גם לא היה צורך - הממשלה היתה קטנה מאוד, הצבא היה קטן  - כולם הבינו שהשמיכה מאוד קצרה - כל לירה לצבא זו לירה פחות לצרכים אזרחיים  - וחייבים לקנות "ביטחון" שיבטיח את קיום מדינת ישראל - שר הביטחון היה ראש הממשלה ושר האוצר לא היה ישן בלילה בגלל שלא היה בטוח שיוכל לשלם משכורות חודש הבא.

היום המצב שונה - על מדינת ישראל אין איום קיומי , השמיכה כבר לא קצרה אך הממשלה גדולה והצבא גדול  והדיון הופך להיות דיון כלכלי - כמה בטחון קונה הכסף וכמה "בטחון" רוצים לקנות - ואין סיבה שהאזרחים לא יהיו חלק מהדיון.

 היום האזרח חשוף רק למשוואה - 50 מליארד ש"ח == קצת פחות (5%-10%) מהנדרש ע"י צה"ל.
כמה בטחון זה קונה? - התשובה - רק 40 מליארד ש"ח זה "בטחון של צה"ל" היתר זה גמלאות , קצבאות , מנגנון משרד הביטחון, פינוי מחנות והקמת גדרות - כ 10 מליארד הגלויים בתקציב.

זו הסיבה מדוע עוסקים בפנסיות ובגמלאות כל כך הרבה - כי זה כמעט החלק היחידי של התקציב המפורט לציבור!

ומה אם יתר ה 40 מליארד? - זה סוד. רק הגדולים של ועדת חוץ וביטחון יכולים לראות את המסמכים - למה? ככה!

בדמוקרטיה מתוקנת הכלל אומר שכל המידע על הוצאה ציבורית צריך להיות מפורסם , למעט חריגים מעטים - (5% מהתקציב). בישראל הגישה היא שרק 20% מהמידע פתוח וזה אינו כולל מידע על "תפוקות בטחון" של צה"ל. 

הגישה הזו הופכת את הדיון הציבורי בתקציב הבטחון לרדוד שפוגע בסופו של דבר בצה"ל - במקום לעסוק ב"תפוקות בטחון" עוסקים בפנסיות -
הרי אין שום הפתעה בנושא הפנסיות - שיאי כ"א ידועים, השכר הממוצע בכל תפקיד ידוע, גיל הפרישה ידוע - מערכת הביטחון יכולה לצייר גרף מדוייק של כמה פנסיה צריך לשלם כל שנה 20 שנה קדימה על סמך המבנה הארגוני הקיים.
 שיוצרים תקנים חדשים של תת-אלופים, אלופים, אל"מ - יש לזה שובל עלויות פנסיוניות אדיר  - שידוע לכולם - חוץ ממי שצריך לשלם - משלם המיסים הישראלי. אני בטוח שבהצעת הצרכים לתוספת התקנים הללו, אף אחד לא הציג את הגידול החבות האקטוארית של המדינה ל 50 שנה הקרובות - מדובר בסכומים דימיוניים.

חזרה לתקציב -

חייבים להתחיל בתפיסת ייסוד - המדינה גרועה בניהול מערכות כלכליות , וברגע שהדיון הוא על "תפוקות ביטחוניות" לש"ח מושקע הרי זה ברור שהמדינה בזבזנית והניהול לא יעיל - אך אם המידע מוסתר - אי היעילות תשאר לנצח.

ה"בזבוז" בצה"ל אינו ברמה שהחיילים או הקצינים בשטח רואים - אוכל, תחמושת, חוסר יעילות בניצול כ"א במקומות מסויימים - חוסר היעילות היא במבנה עצמו , בארגון, בפריסה  ובהחלטות הרכש - אף אחד מהנושאים הללו אינו פתוח לביקורת ציבורית  - הכל מתנהל בחשכה מאחורי דלתיים סגורות בוועדת חוץ ובטחון.

הרבה מהמידע ה"סודי" שאינו מפורסם בפרוט ההוצאות התקציביות  שנכלל ב 40 מליארד ש"ח הוא בכלל מידע ציבורי - פרסום על תוכניות רכש, שידרוגים, בינוי סגירת עוצבות , פתיחת עוצבות , שינויים ארגונים, פרויקטים גדולים - הכל מפורסם בעיתונות כולל פרוט עלויות - האם אלו נתוני אמת? אינני יודע , אך לא ברור לי מדוע לא מפורסם פרוט של תקציב הרכש , הפרויקטים והבינוי בנושאים  שאינם סודיים -כמה קונים מכל דבר, כמה עולה  - המידע הזה לא יזיק לביטחון ישראל אלא יאפשר דיון ציבורי שיחזק את הבטחון בטווח הארוך

אני מצפה לראות ניתוח תקציבי של משמעויות לרכישת F35 , V22 , מטוסי תדלוק, נמ"ר מרכבה וכו' - עלות ליחידה, עלות תשתיות תומכת, עלות תחזוקה,עלות הפעלה , שיאי כ"א נדרשים, מערך הכשרה - הכל בדוח מסודר שמוגש לכנסת - אז אפשר יהיה לקיים פיקוח פרלמנטרי אמיתי על מה מתרחש.
 לא יתכן שנקרא בעיתון על "מקורות בצה"ל" שטוענים שמתקבלות החלטות על רכש בדולרים ללא לקחת בחשבון את "הזנב השיקלי" - ואני מהחלט מאמין שזה המצב.


אני מצפה לראות דוחות המתארים עלויות מערך המילואים - עוצבות המילואים מפורסמות באינטרנט, כולל חטיבות וגדודים  - מול מה שמפורסם יוגש דוח שנתי על עלויות אימונים  - עלות אימון גדוד מרכבה 2 - X - יתאמנו 8 גדודים סה"כ עלות - 8X  - כך לגבי כל מערך האימונים של המילואים בצה"ל - שהמידע יפורסם , הפסטיבל סביב עצירת אימונים מחוסר תקציב יסתיים - יהיה ברור מה משלמים ומה התמורה.  הכנסת תוכל להגדיר לצבא מה זו מוכנות מינימלית  של צבא המילואים בכסף - מוכנות שממנה לא יורדים ללא אישור הכנסת.

אני מצפה לראות מסמך עלויות כ"א קבע מפורט - המבנה הארגוני של צה"ל ידוע ומפורסם . כפי ששכר בכירים בשרות הציבורי מפורסמים  - כך משכורות בכירי צה"ל צרכות להיות מפורסמות  - אני מצפה לדיון ציבורי האם אלו משכורות ראויות והאם ראוי להוציא אנשים איכותיים אלו לפנסיה בגיל 50-55.

צריך להיות ברור לעם ישראל מה עלות כ"א בחטיבות לוחמות, בטייסות ובמטה  - זה סוד שיש מפקד חטיבה בדרגת אל"מ , 4-6 סא"לים וכך הלאה? מה הסוד הגדול שעלות סא"ל בשריון היא 35,000 ש"ח (סתם מספר ) ?

צריך להיות ברור לעם ישראל כמה עולה להכשיר טייס, טנקיסט, קצין לוחם וכו'

שקיפות תקציבית תגלה שהצבא בעצמו אינו יודע לענות על מרבית השאלות  - כי זה פשוט לא מעניין אותו למדוד "תפוקות בטחוניות" במונחי כסף, שקיפות תביא לשאלות, ביקורת וחוסר הסכמה עם סדרי העדיפויות של הצבא, שקיפות תציף מייד חוסר יעילות ארגונית (משך הכשרה מול חתימה לקבע, כפילות תפקידים וכו')   - כך זה אמור להיות  - וסופו של התהליך - חסכון, התייעלות וסוף פגיעה בצה"ל בדיון רדוד על הפנסיות.



דוגמה מצוינת לשקיפות תקציבית והשפעת הרשות המחוקקת על תקציב הבטחון ניתן לראות ברשימת השינויים שהקונגרס הגיש בבקשת התקציב של הנשיא / צבא ארה"ב :





זו רמת פרוט ברמה של פרויקט  ומערכת נשק  - למחוקקים ברור לאן הולך הכסף ואם הם חושבים שעדיף לרכוש 5 מטוסי EA-18G במחיר של 90 מליון דולר יחידה ולממן את ה 450 מליון דולר הדרושים בביטול רכש של מטוס תידלוק אחד  - בסך 223 מליון דולר והקטנת השקעה הפיתוח מל"ט ימי- 203 מליון דולר - הם מסוגלים להחליט  מהם סדרי העדיפויות שלהם ומה משמעות ההחלטה - יש להם את כל המידע.

משרד האוצר ומשרד הביטחון חייבים להתחיל לאמץ את סטנדרטי גילוי המידע בנושא תקציבי צבא ותוכניות פיתוח כפי שזה מבוצע בארה"ב - לא כל החוכמה נמצאת בצה"ל  ובוודאי רק חלק מאוד קטן מהתקציב מוקדש לפיתוח "ההפתעות" של המלחמה הבאה.

בינתיים, אם רוכשים ציוד בכספי הסיוע - מדוע זה לא מפורסם באופן ברור בתקציב? אם רוכשים X טנקים בשנה - מדוע זה לא מפורט ? - זה באמת משנה אם ישראל מייצרת 35 או 60 מרכבות בשנה?

תגובה 1:

  1. יקח זמן עד שזה יקרה.
    בארה"ב היו מעיפים את יעלון וגנץ על התנהגותם. יעלון שכח שהוא מייצג את העם וממשלתו מול הצבא ולא להיפך.
    פשוט בושה.

    השבמחק

ממתין לאישור